A szellemiség

Pados Róbert Béla

Minden dolog rendelkezik valamilyen szellemiséggel. Sok esetben a fizikai tulajdonságai mellett a szellemisége elenyésző, más esetben az a legfontosabb. Néhány esetben a spirituális tulajdonságai a legfontosabbak. Hasonlítsunk össze három tárgyat, a téglát, a katanát és egy kereszt alakú, arany nyakéket.

Egy tégla esetén a fizikai valójára gondolunk csak, pedig gondoljuk végig ennek az egyszerű tárgynak is milyen komoly múltja van. Sok ezer évvel ezelőtt nem létezett se tégla, se ház, amit ebből építhettek. Milyen komoly fejlődést jelentett valamikor régen, amikor valakiben megfogalmazódott, hogy nemcsak egy barlangban vagy faágakból összetákolt kalyibában lehet meghúzódni, hanem lehetne egy házat építeni. Talán agyagból készülhetett az első „ház”. Nyilván ezt a mai értelemben nem nevezhetjük háznak, de akkoriban ez nagy szellemi teljesítmény volt, talán a legnagyobb. Az első sárkunyhótól milyen szellemi fejlődést jelentet a mai téglaégetés kifejlesztése. Lehet, hogy több szellemi kapacitást igényelt, a semmitől eljutni a téglakészítésig, mint ettől a számítógép kifejlesztéséig. Ráadásul a téglában potenciálisan benne van egy, mai komoly szellemi érőket megmozgató ház építésének a szellemisége is.

Egy kard önmagában nem hordoz több szellemiséget, mint egy tégla. Ha ez a kard egy katana, akkor az egész szamuráj rend szellemiségét is jelenti, ezáltal egészen más szinten látjuk. Pedig csak egy egyszerű tárgy, ami önmagában kevés szellemiséget hordoz, ha valaki nem ismeri japán és a szamurájság történelmét és szellemi örökségét. Ez kiegészülhet, a modern korunkban a keleti filozófia iránti igény miatt, spirituális tulajdonságokkal is.

Egy arany kereszt esetében a fizikai valója mellett megjelenő szellemiségét a keresztény spiritualizmus uralja, így szinte csak azt érzékeljük.

A minket körülvevő tárgyak hűen és csendesen követik az emberiség szellemiségét, nemcsak a múlt „nagy” és hangos tettei vagy a filozófia könyvek és lexikonok tartalmazzák.

Máriaremete, 2005. május 20.