A félelem

Pados Róbert Béla

Félünk sok mindentől, a sötéttől, a póktól vagy rovaroktól, a repüléstől, a rossz emberektől. Majdnem mindentől lehet félni.Ha elemezni kezdjük, kiderül, hogy minden félelmünk mögött ugyan az van. Példának nézzük a legegyszerűbbet, a sötétséget. Miért félünk a sötéttől vagy a sötétben? Azon az úton, ahol nappal bátran sétálgatunk, éjjel nem merünk végig menni? Miért, az út nem változik. De valami igen, nem látunk mindent, nem tudjuk mi vár ránk. Megtámadhatnak, emberek, kutyák, eleshetünk egy kőben, stb. Nem a sötéttől félünk, hanem az ismeretlentől. Pontosabban, hogy nem tudunk az ismeretlen dologra megfelelően reagálni. Tehát mi nem tudunk úgy cselekedni, ahogy kellene, tehát saját gyengéinktől félünk.

Mi a helyzet a repüléssel, ki vagyunk szolgáltatva a pilótának, a gépnek, az időjárásnak, nem tudunk semmit tenni. Saját tehetetlenségünktől félünk.

Nem a póktól vagy a rovaroktól félünk, hanem attól, hogy mi lesz, ha megcsíp, ránk mászik, nem tudjuk kivédeni. Tehát saját magunkban nem bízunk.

Nem a rossz emberektől félünk, hanem attól, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat.

Mi a teendő? Magunkban kell megkeresni a félelem okát és megváltoztatni a szükséges dolgokat vagy elfogadni azt, amit nem tudunk megváltoztatni.

Máriaremete, 2003. február 7.