Jiu-do

A tradicionális jiu-do a Kodokan Goshin Ryu (Kodokan Önvédelmi Iskolája) stílusnak felel meg. Korábban ezt Kano jiu-jutsunak, vagy Kodokan jiu-jutsunak is nevezték. Alapítója Jigoro Kano volt. Magyarországi újraélesztése Jóvér Béla nevéhez fűződik. Ez egy japán hagyományokon alapuló önvédelmi és személyiségfejlesztő rendszer, nem versenysport. Ennek a módszernek az a lényege, hogy váratlan támadás esetén képesek legyünk célszerűen reagálni. Ellazuláson és kitérő technikákon alapuló, ösztönösen biztonságos reakciók jellemzik ezt az önvédelmi művészetet. Mindig a humanitásnak kell győzedelmeskedi az erőszakon. Ez a stílusirányzat a Kodokanról, a stílus eredeti szülőhelyéről származik és ma az eredeti, tradicionális judo továbbvitelét jelenti.

A Take-Mizu Ryu Bugei Jiu-do a Kodokan judo önvédelmi rendszerén alapul, de alkalmazza versenyjudoban kialakult újabb technikákat is. Ezek szervesen kiegészülnek a különböző jiu-jutsu, karate és kempo technikákkal. Így alkalmaz ütéseket, rúgásokat, izületfeszítéseket és életpont nyomásokat is.

A gyakorlás célja a személyiség fejlesztése, a felelősségtudat kialakítása, a fizikális képességek javítása. Az önvédelmi jártasság kialakulása együtt jár a személyiségjegyek pozitív megváltozásával. Az edzések központi gondolata a fejlődés.